RSS
piątek, 05 października 2012

Składniki

  • 30 dag opieniek (podpinek)
  • 1/2 szklanki śmietany 18 %
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła

Sposób przyrządzenia

Grzyby oczyścić, umyć i osuszyć.

Podsmażyć na maśle, dodać sól i pieprz, podlać śmietaną i dusić przez ok.

5 minut

Tagi: Podpinki
09:30, rudecka1876
Link
wtorek, 02 października 2012

Składniki

  • pierś podwójna
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • kostka knorr z kury
  • pieczarki 600 gram
  • pora 1 sztuka

Sposób przyrządzenia

1 -Pieczarki dusimy i smażymy na oliwie pod koniec dodajmy porę pokroją w talarki doprawiamy do smaku 2 - pierś przekroić na 4 kawałki 3 - Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek wkładamy kostkę knorra z kury ma się rozpuścić aby powstała marynata 4 - Pierś pokrojona na 4 części obtaczamy w marynacie i smażymy z obu stron 5 - Pierś wykładamy na talerz i dodajmy pieczarki

Tagi: pierś
13:12, rudecka1876
Link
sobota, 29 września 2012

Składniki

  • 1 litr piwa jasnego
  • 1/2 litra piwa ciemnego
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • kawałek cynamonu

Sposób przyrządzenia

Piwo jasne i ciemne zagotować z kawałkiem cynamonu w dużym garnku, ponieważ przy gotowaniu piwo bardzo się pieni, a z małego naczynia szybko nam wykipi.

4 Żółtka utrzeć z 15 dkg cukrem i wlać do gotującego się piwa, następnie wymieszać.

Nie solić.

Znakomicie smakuje z grzankami i odrobina sera pokrojonym w kostkę

Tagi: zupa
11:21, rudecka1876
Link
czwartek, 27 września 2012

Składniki

  • 30dag.świeżego szpinaku
  • 2łyżki masła
  • 1łyżka mąki
  • 250ml.kwaśnej śmietany22%
  • 3\4szkl.bulionu
  • 8jajek
  • 10dag.topionego serka śmietankowego
  • 1
  • 5szkl.startego żółtego sera
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz

Sposób przyrządzenia

Szpinak włożyć do posolonego wrzątku i parzyć ok.

2 min.

Odcedzić i przylać zimną wodą, dokładnie osączyć na sicie.

$małe kokilki żaroodporne wysmarować połową masła i wyłożyć szpinakiem.

W rondelku stopić resztę masła oprószyć mąką, zasmażyć, ale nie rumienić.

Ciągle mieszając dodawać porcjami śmietanę, a następnie cienkim strumieniem wlewać bulion.

Dodać serek topiony, mieszając, podgrzewać, aż powstanie gęsty sos, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Do kokilek ze szpinakiem wlać po porcji sosu, wbić do każdej po dwa jajka, posypać startym żółtym serem i zapiekać około 15 min.

W 180 "C

Tagi: szpinakowe
12:28, rudecka1876
Link
poniedziałek, 24 września 2012

Składniki

  • 1/2 op. ciasta francuskiego
  • 1 duża pieczarka
  • 3 kostki szpinaku mrożonego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka masła
  • 4 szt. skrawki ciasta

Sposób przyrządzenia

Pieczarkę drobno siekamy i dusimy na łyżce masła, dodajemy 3 kostki szpinaku mrożonego, doprawić sola i pieprzem, dusić aż płyny odparują.

Polecam: Koperty z jabłkami

Z połowy ciasta francuskiego wykrawamy 4 kwadraty, na środek każdego nakładamy 1 łyżkę masy szpinakowo-pieczarkowej, sklejamy je jak kopertę, na środku robimy zawijaniec z resztek ciasta francuskiego.

Wstawiamy do gorącego piekarnika, pieczemy w temp.

150 stopni 20 minut

Tagi: koperty
10:26, rudecka1876
Link
sobota, 22 września 2012

Składniki

  • 3 brzoskwinie
  • 4 łyżki cukier
  • 1/2 łyżki kwasku cytrynowego
  • 2 łyzki mąka ziemniaczana

Sposób przyrządzenia

Owoce miksujemy na jednolitą masę.

Wodę gotujemy z cukrem i kwaskiem.

Dodajemy masę owocową i gotujemy około 15 minut na małym gazie.

Mąkę ziemniaczaną mieszamy z zimną wodą i wlewamy do owoców.

Jeszcze chwilkę gotujemy mieszając

Tagi: Kisielowo
11:23, rudecka1876
Link
piątek, 21 września 2012

Składniki

  • 30 dag cukru pudru
  • 20 dag maku
  • 13 dag masła
  • 6 szt jajka
  • 6 łyżek grysiku
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 dag jabłek

Sposób przyrządzenia

Żółtka, cukier, masło utrzeć.

Mak sparzyć, zemleć.

Dodać mak, grysik, jabłka utarte na dużych oczkach, dodać proszek do pieczenia i ubitą pianę.

Piec 30 min

Tagi: Szogun
12:53, rudecka1876
Link
środa, 19 września 2012

Składniki

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki maki
  • 1 1/2szkl mleka
  • 1/2szkl startego parmezanu

Sposób przyrządzenia

Tłuszcz umieszczamy w rondelku i na małym ogniu powoli go rozpuszczamy.

Rozsypujemy mąkę na płynny tłuszcz i mieszamy trzepaczką, aż nam się składniki połączą.

Wlewamy część mleka.

Mieszamy energicznie trzepaczką, żeby nam nie powstały grudki.

Cały czas mieszając, podgrzewamy na małym ogniu.

Wlewamy następną porcję mleka i znowu podgrzewamy mieszając.

Konsystencja powinna być zbliżona do gęstej śmietany.

Zdejmujemy sos z ognia, wsypujemy ser i mieszamy

Tagi: sos
09:54, rudecka1876
Link
wtorek, 18 września 2012

Na półkach sklepowych, w stołówkach, a przede wszystkim w naszych domach dokonuje się cicha rewolucja. Jemy coraz zdrowiej i zaczynamy unikać pokarmów, które prowadzą do otyłości i schorzeń.

Mnożą się oznaki głębokich zmian w nawykach żywieniowych i nowe dowody na zdecydowane odchodzenie od tłustej i słodkiej diety. Najnowsze wyniki sieci producentów żywności fast food wykazują gwałtowny spadek sprzedaży. Akcje producenta napojów orzeźwiających Britvic straciły ostatnio na wartości 136 mln funtów. Firma ta przyznała wcześniej, że rynek napojów orzeźwiających przeżywa wyraźny kryzys.

Analizy pokazują, że powstała głęboka przepaść między sprzedażą zdrowej i niezdrowej żywności. W sytuacji, gdy rośnie zaniepokojenie zjawiskiem otyłości, firma badania rynku AC Nielsen opublikowała na podstawie kodów kreskowych dane, z których wynika, że w 83 tysiącach sklepów spadła sprzedaż chipsów, czekolady, napojów gazowanych i innych ?smakołyków?. Tendencja ta wydaje się zgodna z linią finansowanej przez rząd publicznej kampanii informacyjnej na temat zdrowego żywienia, która bywa często krytykowana jako dowód zbyt nachalnej ?opiekuńczość państwa?.

Doradcy rządowi wystąpili z nową inicjatywą i zarekomendowali usunięcie czekolady, słodyczy i napojów gazowanych ze szkolnych sklepików i automatów. W ich miejsce szkoły powinny zaopatrzyć się w serki, jogurty i zdrowszą żywność, aby zapobiec ?niekontrolowanemu wzrostowi? otyłości wśród dzieci. Zalecenia te wydał Szkolny Trust Żywności, utworzony przez ministrów w celu spopularyzowania zdrowego żywienia wśród młodzieży.

Z badania opublikowanego przez Agencję Standardów Żywności wynika, że w ciągu pięciu lat o 12 milionów wzrosła liczba dorosłych świadomych tego, że świeże warzywa i owoce należy jeść co najmniej pięć razy dziennie.

Ankieta z udziałem 3 tysięcy mieszkańców Wielkiej Brytanii, dowodzi, że rośnie spożycie świeżych produktów, częściej gotuje się w domu i następuje powrót do posiłków rodzinnych. Wiele osób zrezygnowało całkowicie z gotowych dań, przeładowanych często solą, tłuszczem, cukrem i różnymi dodatkami. Aż czternaście milionów dorosłych twierdzi, że w ogóle ich nie jada ? o 65 proc. więcej niż rok wcześniej.

Tak głębokie zmiany powodują znaczy wzrost popytu na świeże produkty, orzechy, fasolę i soki, a rezygnowanie z burgerów, ciast i mrożonych pizz. Kiedyś chrupało się chipsy, teraz ? suszone owoce. (...)

Jedną z ofiar jest McDonald?s. Firma ujawniła na początku marca, że spadek sprzedaży w Wielkiej Brytanii uszczuplił jej globalny dochód, i zapowiedziała zamknięcie 25 restauracji w tym kraju. Nastąpiło to mimo wprowadzenia do oferty sałatek i zainicjowania akcji marketingowej pod hasłem ?We?re lovin? it?.

Podczas gdy producenci niezdrowego jedzenia tracą dziesiątki milionów funtów, w przemyśle żywnościowym zaczął się wyścig o takie zmodyfikowanie produktów, by zachęcały do kupna osoby pragnące odżywiać się zdrowo. Cadbury wypuścił na rynek tabliczkę czekolady o wartości energetycznej zaledwie 99 kalorii, Walkers zredukował ilość tłuszczu w chipsach, a producenci napojów gazowanych kupują zakłady produkujące wodę i soki. /p>

Zgodnie z tym trendem przy wypuszczaniu na rynek nowych produktów reklamuje się ich atuty zdrowotne, a nie smak. Sprzedaż probiotycznych  napojów obniżających poziom cholesterolu oraz past i produktów mleczarskich wzbogaconych nienasyconymi kwasami tłuszczowymi Omega-3 wzrasta rocznie nawet o 170 proc. Największa brytyjska sieć sklepów spożywczych Tesco sprzedaje coraz więcej świeżych produktów, zwłaszcza warzyw z dużą zawartością witamin.(...) /p>

?W tym roku ponownie nastąpił znaczy wzrost sprzedaży produktów uznawanych przez klientów za zdrowsze, takich jak probiotyczne jogurty, wody i soki ? mówi Dominic Weaver, zastępca redaktora naczelnego magazynu handlowego ?Checkout?, który opublikował dane AC Nielsen. ? Sektory słodyczy, chipsów i napojów gazowanych przezywają coraz większe trudności. Sprzedaż stoi w miejscu albo spada?. /p>

Agencja Standardów Żywności uważa, że wyniki badania dowodzą skuteczności jej kampanii reklamowych. Są one zbieżne z wynikami ankiety Krajowej Rady Konsumenckiej, w której respondenci zadeklarowali, że jedzą rozsądniej i więcej ćwiczą. Jeszcze za wcześnie, by przesądzać, czy zmiany te poprawią stan zdrowia ludności. Opublikowane na początku marca badanie pokazało, że w 2003 roku otyłość dotknęła już co siódme dziecko. Tak czy inaczej, wydaje się, że zaczyna nam zależeć na zdrowym żywieniu. /p>

Z jadłospisu wypadają: /p>

Burgery /p>

Fast food w stylu amerykańskim traci na popularności. Na skutek spadku sprzedaży McDonald?s zamknie 25 restauracji w Wielkiej Brytanii, a kolejne 50 sprzeda prywatnym operatorom. /p>

Napoje gazowane /p>

Z płynów tych uleciał cały gaz. Britvic przechodzi na zdrowsze produkty. Coca-Cola z trudem osiągnęła śmiesznie niski, 1-procentowy wzrost sprzedaży, podczas gdy sprzedaż coli dietetycznej rośnie szybciej. /p>

Czekolada /p>

Konsumenci stronią od marek zawierających najwięcej cukru, takich jak Mars czy Snickers. Ich sprzedaż spadła o sześć procent.(...) /p>

Chipsy /p>

Walkers zanotował spadek sprzedaży o siedem procent i stracił 28 mln funtów. Sprzedaż Pringles spadła o cztery procent. /p>

Gotowe dania /p>

Spada sprzedaż produktów mrożonych i gotowych dań. W 2005 roku kupiono o 13 procent  mniej mrożonek firmy Bird?s Eye. Wszystkich mrożonych dań sprzedano o 12 procent mniej, a mrożonych deserów i pizz ? odpowiednio o siedem i pięć procent mniej. /p>

Do jadłospisu wchodzą: /p>

Owoce /p>

Brytyjczycy zasmakowali w świeżych owocach i zaczynają odkrywać te bardziej egzotyczne. W 2004 roku o osiem procent wzrosła liczba osób jedzących owoce i warzywa. Niektóre owoce zdobyły zadziwiająca popularność ? w zeszłym roku Brytyjczycy kupili o 70 procent więcej mango. /p>

Warzywa /p>

Sprzedaż warzyw w Tesco wzrosła w 2004 roku o osiem procent. Powodzeniem cieszyły się marchew, buraki i bataty. /p>

Zdrowa żywność /p>

W supermarketach poszybował popyt na soczewicę, fasolę i orzechy. Sprzedaż soczewicy w sieci Sainsbury?s wzrosła w zeszłym roku o 150 procent, a suszonych owoców ? o 123 procent. Coraz częściej kupowane są napoje probiotyczne mające wspomagać przemianę materii. Sprzedaż Actimela wzrosła w ubiegłym roku o 25 procent, a nowego jogurtu Danone ? Activii ? o prawie 70 procent. /p>

Sok owocowy i woda /p>

Przy dzisiejszym tempie życia sok owocowy jest wygodną formą zaopatrywania organizmu w owoce. Sprzedaż produktów marki Innocent wzrosła w ubiegłym roku trzykrotnie, a sprzedaż wody butelkowanej ? o 10 procent./p>

Tagi: Suszone
17:34, rudecka1876
Link
piątek, 14 września 2012

Składniki

  • ciasto
  • 30 dag twarożku typu cottage cheese (drobno albo gruboziarnisty)
  • 1 jajo
  • około 1-1? szklanki mąki pszennej
  • 1? łyżki cynamonu
  • 1 cukier waniliowy
  • dodatki
  • 2-3 łyżki masła
  • 3-4 łyżki bułki tartej drobnozmielonej
  • ? łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżki cukru kryształu
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany 18 %

Sposób przyrządzenia

Twarożek włożyć do miski, dodać jajo, cukier waniliowy, cynamon wymieszać, a na końcu dodać mąkę i wyrobić na jednolitą masę.

Następnie masę podzielić na dwie części i formować cienkie kluseczki o dowolnym kształcie.

Tak przygotowane kluski wrzucać na osoloną wodę, przemieszać i gotować od wypłynięcia klusek na powierzchnię 2 -3 minuty, a potem odcedzić.

Masło rozpuścić w rondelku, dodać bułkę tartą oraz cynamon i dobrze rozmieszać.

Zasmażać przez 1 -2 minuty.

Do zasmażki wrzucić gorące kluski, wymieszać, a następnie wyłożyć na talerz i na koniec posypać kluski cukrem i ozdobić kleksikami śmietany

Tagi: kluski
15:50, rudecka1876
Link
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 25